Függetlenül attól, hogy halláskárosult vagy-e, siket vagy fülcsengéssel küzdesz, megfelelő termékek és technológiák elengedhetetlenek ahhoz, hogy függetlenül élvezhesse azokat a dolgokat, amiket szeretne. A hallókészülékek segíthetnek hallani a hiányzó hangokat, és nagyobb kihívásokkal teli környezetben mástermékek és technológia is nagy különbséget jelenthet. Vannak olyan termékek és technológiák, amelyek segíthetnek Önnek, amikor elmész valahova kikapcsolódni vagy otthon illetve munkahelyen és az iskolában vagy.

Termékek és technológiák hallássérültek számára

A hallókészülékek segíthetnek az viselőjének életútját. De kihívásokkal teli és zajos környezetben előnyös lehet a kiegészítő eszközök használata.

Zenehallgatás eszközökön és élőben

Ha hallókészüléket viselsz, akkor az élő zenét és az eszközökön hallható zenét nehéz megbecsülni és értékeléni, a TV hangjának felismerése is nehézségeket okoz.
Éppen ezért fontosak a segédeszközök és a hangzást támogató eszközök szolgáltatási.

A TV és a rádió hallgatása

Ha a televízióján, rádióján vagy a zenelejátszóján olyan hangerővel kell felvennie amely zavarj a családoz, vagy úgy hogy közelebb és közelebb áll a tévéhez, olvassa el többet azokról a termékekről, amelyek lehetővé teszik a mások számára, miközben hangosabbá és tisztábbá teszi számodra.

A vezeték nélküli fejhallgatók lehetővé teszik, hogy meghallgasson egy olyan hangerőn, amely megfelel neked. A vezeték nélküli TV-hallgatók hasonlóak: stethoset fülhallgatóval és magas hangerővel rendelkeznek. Ha olyan hallókészüléket visel, melynek meghallgatási hurokja (T) van beállítva, felfedezheti (otthoni / belföldi) hurokrendszereket és TV-hallgatókat nyakkivágással.

Hallókészülék TV szalagok

Egyes hallókészülék-gyártók olyan TV-szalagokat készítenek, amelyeket úgy terveztek, hogy közvetlenül csatlakoztassák a televíziót, és vezeték nélkül küldjék el a hallókészülékeket. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a hallókészülékkel kompatibilisnek kell lennie (a gyártók mindegyike kissé másképp alakítja őket) az audiológus arról, hogy melyik készülékek kompatibilisek a hallókészülékkel.

Hallásbiztonság

A vezeték nélküli fejhallgatók és a TV-hallgatók magas hangerőszintet produkálhatnak. Mindig fokozatosan növelje a hangerőt egy kényelmes szintre.

Otthoni telefon használata

Az otthoni telefon használata kihívást jelenthet a halláskárosultak számára. De vannak olyan termékek, amelyek hangosabban és világosabbá tehetik a vezetékes telefonvonalat – akár otthoni telefonnal rendelkezünk, akár újat is vásárolunk.

Vezetékes és vezeték nélküli telefonok – mi a különbség?

A vezetékes telefon csak a telefon aljzatához (vagy a telefonhosszabbító aljzatához) használható. Néhány áramforrás is táplált.

A vezeték nélküli (DECT – Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefon két részből áll: vezeték nélküli kézibeszélő és bázis. Az alap csatlakozik a telefon aljzatába, és hálózati táplálással rendelkezik. Az alap töltő is a kézibeszélő számára. A vezeték nélküli kézibeszélő vezeték nélküli és lehetővé teszi a hívások kezdeményezését és fogadását bárhol az otthonában.

A telefon hangosabbá tétele/hangosítása

Telefonos erősítővel hangosabbá teheti vezetékes otthoni telefonját. Az erősítő csatlakozik a telefonhoz, és hangosabbá teszi a hívó hangját, amely a kézibeszélőn keresztül érkezik. A vezetékes és a vezeték nélküli telefonokhoz telefonerősítők vannak beépített erősítővel és hangszórókkal, amelyek a telefonkészülék fülhallgatóján keresztül egy hevedert használnak.

A telefon csengése hallatszik

Ha a telefonon a csengetés nem elég hangos, először ellenőrizze, hogy a telefon a leghangosabb csengetési hangerő beállításra van beállítva. Egyes telefonokon a csengő hangmagasságát is megváltoztathatja, ami megkönnyíti a hallását. Egy mellékcsengő segíthet: egy külön csengetés hallható, ahol könnyebben hallható. Lehet, hogy sokkal hangosabb, mint a telefon csengése. Vannak olyan telefonhívásjelzők is, amelyek világos villogó fényével vonzzák a figyelmüket.

Erősített telefonok

Az erősített telefon alternatívája a telefon-erősítő és a mellékcsengő használatának. Ha halláscsökkenésről van szó, vezetékes és vezeték nélküli modellek közül választhat: úgy néz ki és működik, mint egy normál telefon, de további funkciókkal rendelkezik. Van egy kézibeszélő hangerőszabályzója és egy hangerő-növelő gomb, hogy hangosabbá tegye a hívó hangját. És attól függően, hogy a modellnek van-e hangjelzője, ami segít a hívás hangjának tisztázásában.

Az erősített telefon csengése általában sokkal hangosabb, mint egy normál telefonon. Egyesek világos fénye villog, amikor a telefon cseng. A többi funkció tartalmazhat nagy, jól elkülönített tárcsázó gombokat, amelyek megkönnyítik a tárcsázást és a hallókészülék kompatibilitását: ez azt jelenti, hogy a telefon fog működni a hallókészülékkel amelynek hallási hurokkal beállitása van.

Egyes vezetékes erősített telefonok vészhelyzeti vagy segítséggombja van a telefonon, vagy egy “medál”, amelyet nyakláncként viselnek, vagy egy csuklópántra. A gomb megnyomásakor a telefon tárcsázza a rokonok és barátainak előre eltárolt számát, hogy gyorsan hozzájusson a segítséghez. A gomb megnyomásakor a telefont tárcsázza és a rokonok és a barátai számát előre helyezi hogy ennek segítségével gyorsan hozzá tudjon jutni.

Hallásbiztonság. Az erősített telefonok nagyon hangosak lehetnek. Mindig alacson hangerővel kezdejn és fokozatossan növelje csak a hangerő szintjét, addig amig kényelmes.

Segédeszközök az oktatás során / Támogató technológiák a tanuláshoz

Az iskolák, főiskolák és egyetemek nagy mértékű kihívást jelentenek a hallássérülteknek. Sok terület extrém módon zajos, sok ember beszél egy nagy teremben. De ha többre van szüksége a hallókészüléknél az oktatás során, rengeteg kiegészítő technológia létezik.

Távoli mikrofonok

Az akusztika az osztálytermekben és az előadó termekben gyakran rossz, ha a tanár távol van akkor még nehezebben lehet hallani a beszédét. Ha a távoli mikrofont közelebb hozza a beszélő személyhez, hangosan és tisztán hallhatja a hallókészülékében az elhangzottakat, anélkül, hogy a szoba különböző zajai zavarnák Önt a megértésben.

FM rendszerek

Az FM rendszerek hasonlítanak a távoli mikrofonokhoz, de rádióhullámokat használnak a hngok továbbításához. Így ellentétben egy távoli mikrofonnal több ember is felveheti ugyan azt a jelet egy adóról. Ez azt jelenti hogy az osztálytermekben könnyebb a használata mivel a tanárnak nem kell több mikrofont hordania.

Bluetooth szalagok

A Bluetooth szalag használatának nagy előnye hogy könnyedén szabályozhatja a hallókészülék hangerejét, programját és beállításait. A hallókészülékekhez csatlakozatott egyéb segédeszközök például egy távoli mikrofon beállításait is ellenőrizheti. A Bluetooth szalag segítségével Bluetooth-on keresztül is csatlakoztathat audioeszközökhöz, például okostelefonokhoz, táblagépekhez és laptopokhoz. Ez hasznos videók megtekintésekor vagy online tananyagok és értékelések készítésénél. Hasznosak lehetnek abban is, hogy rögzítsenek olyan fontos információkat, amelyekről lehallgathatja a hallókészülékeket.

Beszéd a szöveghez (STT)

A beszéd-szöveges szoftver használata a jegyzeteléshez nagyszerű módja annak, hogy felidézzünk valamit, amit elfelejtettél. Ezeknek a szolgáltatásoknak a pontossága és sebessége változhat, de általában a diktációs szoftverek és alkalmazások általában a legjobb fordításokat nyújtják.

Hurok rendszerek

A hurok rendszereket általában nagy előadótermekben vagy nagy nyilvános helyeken lehet elérni. A hurokrendszerbe átvitt hang közvetlenül a hallókészülékbe kerül, ha ezeket a beállításokat módosította.

Termékek, amelyek segítenek a kiutazáskor / Termékek, amik segítenek, ha hangos helyen van

A zajos helyeken való kommunikáció, az üzletektől az éttermekig a repülőterekig való kommunikáció nagyon nehéz lehet, ha halláscsökkenésről van szó. Nem szeretnénk, hogy kihagyjon kulcsfontosságú információkat – vagy beszélgetéseket futtathat, szóval itt van a termék, amely segíthet, ha ki vagy.

Indukciós hurok rendszerek

Az indukciós hurok rendszerek segítenek a halláskárosodásban szenvedő embereknek a beszédhangok világosabbá tételében. Használható, ha sok háttérzaj van, vagy ha az a személy, akit hallani szeretne, messze van (a színpadon, amikor egy játékot néz), vagy egy képernyő mögött, mint a bank vagy a postahivatal pénztársa. Egy adott területen fognak dolgozni, ha a hallókészülékeik a “T” beállításra (vagy a hurokprogramra) kapcsolnak. Ezzel a hangrendszerre összpontosítva – például a beszélő személy – a hurok rendszermikrofonról szól, nem pedig a belső hallókészülék mikrofonjára, amely erősíti a zajokat a területen.

Távoli mikrofon

A távoli mikrofon segítséget nyújt, ha egy egy-egy beszélgetés zajos területen zajlik. Csak helyezze el a hangszóróhoz közel, és a hang, amelyet felveszi, közvetlenül a hallókészülékbe kerül. Egyes távoli mikrofonokat úgy terveztek, hogy hangokat vegyenek fel az egészről, amikor egy csoport középpontjában helyezkednek el. Távvezérlőt, vagy egyes modelleken alkalmazást használ a vezérléshez. A hallható hangot szabályozhatja, és beállíthatja a beszéd és a háttérzaj szintjét.

FM rendszerek

Az FM rendszerek hasonlítanak a távoli mikrofonokhoz, de rádióhullámokat használnak hangok továbbítására, így több ember is felveheti ugyanazt a jelet egy adóról. Ez teszi őket alkalmas csoportos túrákra, konferenciákra és előadásokra, mivel a hangszórónak nem kell több mikrofont hordania. Ahhoz, hogy FM-jelet kapjon a hallókészülékekben, egy hallókészülékhez csatlakoztatott FM-vevőegységre van szükség, egy program segítségével, amely felveszi ezt a jelet.

Bluetooth szalagok

A Bluetooth szalagok nemcsak lehetővé teszik, hogy a Bluetooth-eszköz hangját közvetlenül a hallókészülékbe irányítsák, és lehetővé teszik a hallókészülékek hangjának szabályozását. Ez azt jelenti, hogy könnyen beállíthatja a hangbeállításokat, attól függően, hogy hol vagy. Ezenkívül olyan segédeszközökhöz is csatlakoznak, mint például a távoli mikrofonok, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenőrizzük a hangot is. Az okostelefont vagy táblagépet távoli mikrofonként is használhatja, hogy hangot küldjön hallókészülékeinek.

Hallókészülék applikáció

A legtöbb hallókészülék vezérelhető egy okostelefon alkalmazáson keresztül, amikor a Bluetooth szalagra csatlakozik. Néhány újabb telefon, az úgynevezett Made for iPhone (MFi) hallókészülékek, közvetlenül csatlakoztatható az okostelefonokhoz, és felügyelhető az alkalmazáson keresztül szalag használata nélkül.

Alkalmazások

Más okostelefon-alkalmazások is segíthetnek a szolgáltatásokhoz és a szórakozáshoz való hozzáféréshez. További információért látogasson el Alkalmazások oldalunkra.