2. Éljünk jól halláskárosultként

Tudjuk, hogy halláskárosodással élni sok esetben igazi kihívást jelent. Számos dolog létezik ugyanakkor, amit az ember megtehet magáért, illetve számos lehetőség, amihez csatlakozhat, azért hogy végül azt az életet tudja élni, amit elképzelt magának.

Ha Ön is azon gondolkozik, hogyan tudná úgy alakítani az életét, hogy minél kevesebb küzdelemmel kelljen szembenézni a mindennapokban, akkor ez a rész az Ön segítségére lesz. Olyan praktikus információkat gyűjtöttünk itt össze, amik abban segítenek, hogy hogyan találja meg a lakóhelye közelében elérhető szolgáltatásokat, vagy azokat a termékeket, amik az Ön segítségére lehetnek. Bemutatjuk továbbá az igénybe vehető kedvezményeket és juttatásokat, elmagyarázzuk az Ön munkahelyi jogait, valamint azt, hogy mire kell odafigyelni a munkahelyre történő belépés és kilépés során.

2.1 Élet halláskárosodással

Keresi azokat az eszközöket, amik segítségével ki tudja küszöbölni a halláskárosodás okozta nehézségeket és tudja élni a saját életét?

Ez a rész áttekinti azokat a termékeket és eszközöket, amik segítségére lehetnek, illetve azokat a módszereket, hogy hogyan kommunikálhat, annak érdekében, hogy ne érezze elszigeteltnek magát.

Megtalálja itt továbbá azokat a kedvezményeket és juttatásokat is, amiket igénybe tud venni.

Hogyha első kézből szeretne információhoz jutni a halláskárosodással kapcsolatos témákról, keresse fel fórumainkat, ahol Önhöz hasonló helyzetben lévő emberekell tudja megosztani tapasztalatait.

A családja és barátai számára is nyújtunk információt.

2.1.1. – Nemrég diagnosztizált halláskárosodás

Ha nemrég állapították meg Önnél a halláskárosodást, akkor valószínűleg most keresi az információkat, hogy mi a következő a lépés és hogyan tudja megoldani a helyzetet.

Ha már megállapították a halláskárosodást, akkor legyen az az első lépés, hogy milyen segítséget tud igénybe venni ahhoz, hogy javítsa a hallását annak érdekében, hogy jobban tudjon kommunikálni és visszanyerje a magabiztosságát.

Mi történik ezután?

Az audiológiai szakember elmagyarázza, hogy milyen típusú halláskárosodása van. Elmondja azt is, hogy ennek mértéke enyhe, közepes, súlyos vagy teljesen siket. Döntenek arról, hogy fülhallgatóval lehet-e segíteni a problémán, illetve milyen más megoldások léteznek a helyzet javítására. Tájékoztatást adnak továbbá a különféle eszközökről, amik a segítségére lehetnek abban, hogy együtt éljen a halláskárosodással.

2.1.2 Hallókészülékek és más kezelési módok
Ha az ember hallássérültté válik, és küzd a kommunikációval, úgy érezheti, ez az egész életminőségét befolyásolja. Hallókészülékek és más kezelési módok segíthetnek önbizalmának visszaszerzésében
Ez a rész bemutatja a különböző típusú hallókészülékeket, gyakorlati tájékoztatást ad a különböző készülékek előnyeiről, karbantartásukról és arról, hogyan hozzuk ki belőlük a legtöbbet. Szó van a cochleáris implantátumokról, és arról, kinek hasznosak.
Továbbá állapotának más kezelési módjáról, pl. a hallásterápiáról és a szájról olvasásról is tájékozódhat.

2.1.3 Termékek és technológiák
Akár nagyothallásról, siketségről vagy fülcsengésről van szó, a megfelelő termékek és a technológia nélkülözhetetlen ahoz, hogy segítsen Önnek függetlensége megőrzésében és hogy továbbra is örömmel tegye, amit szeretne(beleértve az új élmények átélését is.)
A hallókészülékek segíthetnek abban, hogy azokat a hangokat is meghallhassa, melyek másképp nem jutnak el Önhöz; nagyobb kihívást jelentő környezetekben pedig más segédeszközök és technológia hozhat jelentős változást. Léteznek eszközök és fejlesztések, melyek az utcán, otthon, munkahelyén, iskolában való tartózkodásakor segíthetik Önt.