Pályakezdő vagy vagy régóta nem dolgoztál?


A munkaadók az önéletrajzhoz csatolt fényképed és az adataid áttekintése után azt nézik meg, hogy mennyi munkatapasztalatod van, hány munkahelyen dolgoztál, mennyi ideig, és ott milyen feladatokat láttál el.

Ha megváltozott munkaképességű vagy, esetleg most szeretnél a gyermekeid születése után újra munkába állni, előfordulhat, hogy az utóbbi néhány évben nem jutott lehetőséged dolgozni, ezért ez az időszak az önéletrajzodban is „üresen marad”.

Erre a helyzetre két megoldás van:

  • A munkatapasztalataid felsorolásánál ne jelöld meg, melyik évben szerezted,
  • Vagy ha megteheted, kéretőzz be egy munkahelyre, és önkéntes alapon dolgozz ott pár hetet, hogy beleírhasd az önéletrajzba.

Előbbinek az a veszélye, hogy az interjún a munkaadó rákérdezhet, mikorról van munkatapasztalatod, és ott már nem bújhatsz ki a kérdés alól. Utóbbinál viszont az okozhat gondot, hogy ha pénzre van szükséged, valószínűleg nem engedheted meg magadnak, hogy ingyen dolgozz.

Azokban a szektorokban, ahol emberekkel kell dolgozni, és nem múlik rajtad emberi élet (kereskedelem, építőipar, termelés, stb.) nem nehéz az utcáról beszivárogni, hogy te itt most szeretnél gyakorlatot szerezni. De ha van ismerősöd az adott munkahelyen, aki tud pár jó szót szólni az érdekedben, az nyilván sokat segít.

Ha pályakezdő vagy, és ezért nincs még tapasztalatod, az megint egy másik helyzet. Ebben az esetben azt tanácsoljuk, hogy vegyél részt egy nagyobb cég szakmai gyakornoki programjában, és ott szerettesd meg magad, ahogy csak lehet. Tegyél meg mindent, hogy jó munkaerő váljon belőled, és hogy amikor a gyakornoki időszak letelt, nyugodt lélekkel pályázhasd meg ugyanannak a cégnek egy teljes állását. Egy ismert munkavállalót könnyebben vesznek fel, mint egy idegent.

Ne feledd, hogy a kötelező szakmai gyakorlatokon kívül általában nem tiltják az iskolák, hogy más gyakornoki állásokat is megpályázz! Minél több helyre tudsz így bejutni, annál jobb esélyekkel indulsz. A kapcsolatépítést pedig nem lehet elég korán elkezdeni.

Járj nyitott szemmel, de élni se felejts el! Ha megteheted, légy a társaiddal, járd velük a várost, és azért néha mértékletesen bulizni se felejts el! Sokszor egy pohár innivaló mellett olyan információkat tudhatsz meg egy-két munkahelyről, amiket soha sem tudnál meg, ha csak egyszerűen odamennél a semmiből.