Mit kell tudni az állásinterjúról?

Az álláspályázat elküldése után az általában átesik még néhány szűrőn, mire a HR munkatárs elé kerül. Ezek a szűrők döntik el, hogy kit hívjanak fel telefonon, és kit személyes interjúra.

Ezért ha nem tudsz telefonon szóban kommunikálni, azt írd bele az önéletrajzba és a motivációs levélbe! Ne ezen csússzon el a felvételi folyamat.

Ha felveszik veled a kapcsolatot, és jelzik, hogy szívesen látnak téged interjúra, akkor érdemes minél hamarabb elkezdeni felkészülni.

  • Nézz után a acégnek! Mivel foglalkoznak, van-e most valami híres futó projektjük, kik a partnereik? El tudod képzelni magadat, ahogy náluk dolgozol? Ha igen, miért?
  • Ha élőszóban nem tudsz kommunikálni, már jó előre foglalj időpontot egy jeltolmácshoz!
  • Ha gondot okoz a közlekedés, akkor minél hamarabb gondoskodj kísérőről.

Az interjú nehézsége általában attól függ, hogy milyen pozícióra jelentkezel. Ha egy képzettséget nem igénylő munkára hívtak be, akkor olyan beszélgetésre számíts, ahol főleg arra kérdeznek rá, amit az önéletrajzodban leírtál. Feltehetnek pár olyan pszichológiai kérdést is, amiből kiderül, milyen munkára számíthatnak tőled. Ha viszont valami képzettséget igénylő pozícióról van szó, akkor kisebb teszteket, szakmai kérdéseket is adhatnak neked.

Mire figyelj?

Ha a hr-es, aki az interjút vezeti, nem találkozott még hallássérülttel, és te egy jeltolmács segítségével kommunikálsz vele, tudatosítsd, hogy veled beszéljen, és ne a jeltolmáccsal. Rád nézzen, tőled kérdezzen.

Ha rákérdeznek, miért szeretnél náluk dolgozni, akkor legyen rá egy kész válaszod. Pl. mert tudsz azonosulni a cég tevékenységével, a munkaidő tökéletesen beleillik a napirendedbe, a felkínált pozíciót a hallássérülésed ellenére is be tudod tölteni, mert képes vagy rá, közel van a munkahely, így nem okoz gondot a bejárás (ha nem távmunkáról van szó).

Nagyon figyelj arra, hogy ne tűnj nagyképűnek! Legyél magabiztos, legyél képes eladni magad, de látsszon rajtad, hogy van benned alázat a szakmád iránt. Ha a fizetésre kerül a sor, mindig üsd el egy olyan válasszal, hogy az ebben a munkakörben szokásos bért szeretnéd megkapni. Ha politikáról, vallásról vagy gyerekekről kérdeznek, azt a kérdést érdemes elütni valami frappáns, de nem udvariatlan válasszal.

Az interjú általában azzal zárul, hogy a hr-es türelemre kér téged, és megbeszéli veled, mikor jelez vissza. Ritkábban az is előfordul, hogy rögtön felvesznek, és már az interjú végén megkérdezik tőled, hogy mikor tudnál kezdeni.