Hogyan írjunk motivációs levelet?


A motivációs levél vagy kísérőlevél az álláspályázat másik fontos része az önéletrajz mellett. Az önéletrajzból általában eddigi tanulmányaidról és szakmai tapasztalataidról derülnek ki információk, míg a motivációs levél a személyiségedet mutatja be: ki vagy te, miért éppen az adott munkaadóhoz szeretnél menni dolgozni.

Ez a levélfajta egyáltalán nem hosszú, terjedelme maximum tizenöt mondat. Nyelvezete nem túl bonyolult, de nem is túl egyszerű. Lényegre törő és informatív.

Azt javasoljuk, hogy minden munkaadóhoz más motivációs levelet írj. Ha két hasonló munkakörre adod be a pályázatodat, akkor is. Minden cég különbözik, így ami az egyiknél motivációs pont lehet, az a másiknál nem biztos, hogy az.

Hogy néz ki egy ilyen levél?

Először is egy megszólítással indítunk. Ha tudod a hr-es nevét, akihez a jelentkezést beadod, akkor neki címzed név szerint (Tisztelt Dr. Soósné Szigetvári Ágnes!). Ha nem tudod, hogy kinek írsz, akkor egy általános (Tisztelt Uram / Asszonyom!) megszólítás is megfelelő lehet.

Ez után azt kell leírni, honnan is szereztél tudomást az állásról. Az újságban láttad, vagy a neten találtál rá, vagy az egyik ismerősöd, aki náluk dolgozik, szólt, hogy van egy nyitott pozíció.

Mindenképpen írd bele, hogy téged nagyon érdekel a meghirdetett állás. Ez után fejtsd ki azt, hogy miért. Ide munkakörönként eltér, hogy mit kell írni. Megírhatod, hogy mennyi munkatapasztalatod van az adott területen; ha van vonatkozó végzettséged, akkor azt mikor szerezted, mennyire friss a tudásod, és milyen képességeid vannak, amik miatt el tudod látni a kiadott feladatokat.

 • Ha takarító lennél, akkor leírhatod, hogy pontos vagy, precíz és megbízható, és törekszel a teljes tisztaságra.
 • Ha irodai munkát végeznél, akkor leírhatod, hogy mennyire jól tűröd a stresszt, és mennyire vagy képest monoton munkát végezni.
 • Ha kertésznek jelentkeznél, akkor leírhatod, hogy törekszel a harmóniára, és mivel tudod, hogy a növényeid is élőlények, igyekszel a lehető legjobb körülményeket megteremteni nekik ahhoz, hogy méltó díszei lehessenek a munkaadó cég kertjének.
 • Ha konyhai kisegítő lennél, akkor áradozz arról, mennyire jól érzed magad a konyhában, és gyorsaságodnak hála milyen hamar elő tudod készíteni a hozzávalók egyes fogásait.

Végül általános indokokat sorolj fel. Ha közel laksz, ezt is említsd meg, és tedd hozzá, hogy szerinted ez milyen előnyös. Ha diák vagy, esetleg gyermeket nevelsz, akkor emeld ki, hogy a munkaidőt mennyire jól össze tudod egyeztetni a napi rutinnal. Ha pedig szakmai fejlődés miatt jelentkeztél az adott céghez, akkor azt is írd bele a levélbe!

Ha megváltozott munkaképességű vagy, akkor ezt is itt tudod jelölni. De nem mindegy, hogyan teszed!

Javaslatok:

 • Egészségi állapotomat a meglévő komplex minősítés alapján ez a munkakör javítaná. Vagy:
 • Ezt a munkát megváltozott munkaképességű mivoltom ellenére is végezhetem, mert
  • Jó az egyensúlyérzékem.
  • Kitűnően kommunikálok,
  • csak a hallásommal vannak gondok, de tökéletesen látok, stb.

Ha születésedtől fogva áll fenn az állapotod, azt is érdemes odaírni. Ha szükséged van a munkád során segédeszközökre, akkor azt mindenképpen fejtsd ki, hogy milyenekre van szükséged, és mit tudsz magaddal hozni. Példák:

 • Látássérülésem miatt képernyőnagyító / képernyőolvasó szoftvert használok, amelyhez saját licencem van.
 • Mozgássérült vagyok, kerekesszéket használok, így a munkavégzésem során előny, ha a környezet akadálymentes, és kerekesszékkel hozzáférhető.
 • Hallássérülésem miatt az egyensúly-érzékeléssel komoly gondjaim vannak, de szerencsére a helyi önkormányzat segítségével meg tudom oldani a munkába járást.

Eztán fejezd ki reményedet, hogy ők is megfelelőnek tartanak a pozícióra, és írd oda a végére, hogy várod szíves válaszukat.

Utána jön a leveleknél megszokott záró sor, aláírás és keltezés.

Fontos, hogy a levél itt nem ér véget! Megkönnyíted a hr-es munkáját, ha odaírod, milyen telefonszámon vagy e-mail címen érhetnek el. Ha hangban nem tudsz kommunikálni, akkor ezt mindenképpen jelöld a szám mellett!


Motivációs levél – minta

Tisztelt Dr. Soósné Szigetvári Ágnes!

A rehabjob.hu oldalon találtam az Önök hirdetésére, melyben fordítót kerestek.

2010 óta tanulok angolul, részben magánszorgalomból, és 2016 óta rendelkezem B2-es komplex nyelvvizsgával. Az angol nyelvet a hétköznapokban is gyakran használom, hiszen a tanulmányaimhoz szükséges szakirodalom jó része csak ezen a nyelven érhető el. Emellett szívesen fordítok le a barátaimnak rövidebb novellákat, dalszövegeket, esetleg használati utasításokat.

Munkám során törekszem a pontosságra, és mivel a késést én is utálom, a határidőket mindig betartom. Alapelvemnek tartom, hogy „egységben az erő”, tehát nagy hangsúlyt fektetek a tudás megosztásának elősegítésére – szívesen tanulok másoktól, és hozzám is bármikor fordulhatnak bizalommal, ha tudok válaszolni a kérdéseikre.

Születésemtől fogva hallássérült – nagyothalló – vagyok, ami azt jelenti, hogy a hangzó beszédet hallókészülék és szájról olvasás segítségével 80%-ban megértem, a maradék 20/-ra pedig rákérdezek, hogy biztosan ne maradjon ki semmi fontos. A mobilomat és a számítógépemet össze tudom kötni a hallókészülékkel, így a hangzó információkhoz is hozzáférek.

A Munka-Kör Alapítvány Hűvösvölgyi úti székhelye nagyon közel van a lakóhelyemhez, így utazásra legfeljebb tizenöt percet kellene fordítanom. A négyórás részmunkaidő pedig azért tűnik előnyösnek, mert bele tudnám illeszteni a napirendembe a nappali tagozatos egyetemi tanulmányaim mellé.

Kérem, engedje meg, hogy bebizonyítsam, miért jár jól a Munka-Kör Alapítvány, ha engem választ fordító munkatársnak!

Várom szíves válaszát!
Budapest, 2020. 08. 26.

Üdvözlettel:
Tóth Vanda
Viber, WhatsApp, SMS: +36 70 987 6543;
vandatoth@yahoo.com