Hol kereshetsz állást?


A munkakeresésnek manapság rengeteg módja elérhető, beleértve az internetes és az off-line platformokat is. Az internetes  álláskeresői felületek előnye, hogy mindenki hozzájuk fér, de hátránya, hogy általában az itt meghirdetett pozíciókra hamar betelnek a helyek.

Ha online keresel

Ha online keresel, akkor több lehetőséged is van. Egyes weboldalak csak az állás főbb tudnivalóit mutatják. Jelentkezni vagy a munkaadó által fenntartott elérhetőségen (ami a leggyakrabban egy email cím), vagy egy harmadik fél által nyújtott webes felületen lehet. Más weboldalak pedig a kereséstől a pályázat benyújtásáig végigvezetik a felhasználót.

Ezeknek a felületeknek a közös jellemzője az, hogy általában regisztrálni kell rájuk. A regisztráció során a nevedet, az email címedet, a telefonszámodat kérik el. Itt van lehetőséged meghatározni azt is, hogy milyen típusú pozíciók érdekelnek, és miről akarsz a jövőben értesítést kapni.

A regisztrációs folyamatot követően töltheted fel az önéletrajzodat, amit a webes felület kiemel, és ami alapján olyan pozíciókat ajánl, amik érdekelhetnek téged.

Nagyon fontos tudni! Ne támaszkodj csak az álláskereső weboldal értesítéseire! Te magad is figyeld az új állásokat, ha kell, naponta akár ötször nézz fel rá, mert a felület nem mindenről küld neked értesítést, ami azt is jelentheti, hogy lecsúszhatsz egy számodra jónak tűnő állásról.

Ha találsz egy jó lehetőséget, ne habozz jelentkezni! Ne feledd, hogy az interneten megosztott állásokat mások is látják, ezáltal mindig versenyzel valakivel. De jelentkezés előtt mindig ellenőrizd, hogy az önéletrajzod megfelel-e a munkaadó elvárásainak, beleírtad-e a megfelelő szakmai tapasztalatot, stb. És semmiképp sem feledkezz meg a motivációs levélről!

A rehabjob.hu kifejezetten megváltozott mnkaképességűeknek és fogyatékkal élőknek kínál állást, de ha megteheted, lépj túl ezeken a kereteken, és a nyílt munkaerő-piacon keress.

Érdemes lehet az egyes multik saját karrieroldalát is figyelni! Ezek a cégek elsőként a saját weboldalukon teszik közzé az álláshirdetéseiket, és ha ott nem találtak megfelelő munkaerőt, akkor továbbítják a hirdetéseiket az álláskereső weboldalakra.

A munka.hu, az állás.hu, a profession.hu, a jófogás.hu, a workania.hu, a jobline.hu, a grafton.hu, a cvcentrum.hu, a jobinfo.hu, a carreerjet.hu, a cvonline.hu, a job.hu, a kellyservices.hu, a randstad.hu, a beckandpartners.hu, és a hays.hu mind-mind olyan portálok, amiken sok munkaadó hirdet.

Ha offline keresel

Off-line is sok olyan pozíció elérhető, amit érdemes lehet megpályáznod. Elsősorban a vendéglátói és a kereskedelmi szektorban gyakori, hogy az internet kihagyásával keresnek új munkaerőt.

Jártadban-keltedben figyeld a boltok kirakatát, az éttermek ablakait, a kávézók hirdetőtábláit, és persze az újságokat is!

Általában a hirdetések aljára oda van írva, hogy kit kell keresned, ha megpályáznád a pozíciót. Általában itt is egy email címet, esetleg egy telefonszámot adnak meg, amin tudsz jelentkezni. Ritkább esetben azt kérik, hogy személyesen jelenj meg – ilyenkor kinyomtatva vidd magaddal az önéletrajzodat, az ajánlóleveledet (ha van ilyened) és a motivációs leveledet, amit előtted fog áttekinteni a munkaügyekkel foglalkozó személy.

De interneten kívüli álláskeresés esetén, amit a leginkább javaslunk, az a saját ismeretségi köröd. Akár a közösségi oldalon, akár egy baráti beszélgetésben kérd meg az ismerőseidet, barátaidat és rokonaidat, hogy ha valaki tud egy jó munkalehetőséget, azt továbbítsa neked. A legjobb állásokat ugyanis nem mindig hirdetik meg. A munkaadó is szívesebben vesz fel egy olyan új embert, akiről egy már rég óta nála dolgozó ember mondja azt, hogy megfelelhet.