Csengőjelző

A siketek és nagyothallók számára 50% támogatással (közgyógyellátási igazolvány esetén térítésmentesen) felíratható Ajtócsengő érzékelő 3 csengődallam felismerésére állítható be.

A termék az OEP listán:

http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310174375&termek=bellman-symfon-kombin%C3%A1ci%C3%B3

Ez a Bellman Jelzőrendszer, melynek része az ajtócsengő érzékelő adó is.

Az 50% támogatás után fizetendő ár: 79 866 Ft
(Teljes ár: 159 734 Ft)

A terméket 24 hónapra írják fel, a következők esetén:

Siketeknek, és azon nagyothallóknak rendelhetők, akiknek 500, 1000 és 2000 Hz-n mért hallásvesztésének átlaga a 50 dB-t meghaladja.

Bellman & Symfon jelzőrendszer

A rendszer elemei:

-BE1410 Ajtócsengő érzékelő adó

-BE1430 Telefonhívás érzékelő adó

-BE1450 Hordozható vevő

-BE1270 Ágyvibrátor

Ajtócsengő érzékelő adó:

Vevőegységgel használható. Hagyományos és elektronikus csengőkhöz. Rögzítse az adót a csengő hangforrása mellé. Csengetés esetén rádiójelet küld a vevőegységnek, mely figyelmezteti Önt. Elemmel működik, így vezetékre nincs szükség.

Telefonhívás érzékelő adó:

Vevőegységgel használható. Hagyományos és cordless telefonokhoz. Csatlakoztassa az adót a vele szállított adapterrel a telefon aljzathoz. Hívás esetén rádiójelet küld a vevőegységnek, mely figyelmezteti Önt. Elemmel működik, így vezetékre nincs szükség

Hordozható vevő:

Valamennyi adó jelének vételére alkalmas. Helyezze az asztali vevőt önmaga mellé, így riasztáskor állítható hangerővel és villogással figyelmezteti Önt. Elemmel működik, így vezetékre nincs szükség. A vevőhöz vibrátor csatlakoztatható.

Ágyvibrátor:

A vibrátor a Bellman&Symfon jelzőrendszer vevöjéhez csatlakoztatható. Helyezze az ágyvibrátort párnája alá, így riasztáskor rezgéssel figyelmeztetheti önt

Használati útmutató:

http://sejk.oep.hu/getfile.php?object=310174375_1444205993_ocxfeu.pdf&name=Hasznalati_utmutato.pdf

Ébresztőóra

A siketek és nagyothallók számára készült ébresztőóra az ébresztés időpontjában erős villogó fénnyjelzéssel, hanggal, illetve rezgőmodullal ébreszt.
A rezgőmodult párna alá kell helyezni, amely erős, ritmikus rezgést produkál az ébresztés időpontjában.

Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezők számára térítésmentesen kapható az ébresztőóra 72 hónapra, 6 évre íratható fel.
Akik nem rendelkeznek közgyógyellátási igazolvánnyal, számukra 50% támogatással vásárolható meg az óra felírás után.
Alábbi hallásveszteség esetén írják fel:
Siketeknek, és azon nagyothallóknak rendelhetők, akiknek 500, 1000 és 2000 Hz-n mért hallásvesztésének átlaga a 50 dB-t meghaladja.

Az OEP kétféle ébresztőórát támogat, egy analógot és egy digitálist.
A digitális óra:
http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310202584&termek=be-1370-bellman-digit%C3%A1lis-%C3%A9breszt%C5%91%C3%B3ra
Az analóg óra a listán:
http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310190452&termek=bellman-%C3%A9breszt%C5%91%C3%B3ra

Jelenleg mindkét óra esetén az ár 50% támogatással: 7 921 Ft
(Mindkét óra teljes áron: 15 843 Ft)

Az analóg óra felhasználói útmutatója letölthető:
http://sejk.oep.hu/getfile.php?object=310190452_1444207292_q8os0b.pdf&name=Hasznalati_utmutato.pdf

Az ébresztőóra használata:

A Bellman ébresztőóra lakáson belüli használatra tervezett készülék, amely hang és fényjelzéssel vonja magára a hallássérült figyelmét. Az óra alkalmas manuálisan beállított időpontban vagy telefonon keresztüli ébresztésre. Amennyiben Ön kívánja beállítani az ébresztés idejét akkor manuálisan beállíthatja az ébresztés idejét. Azonban, ha telefonos ébresztésre van szüksége a tartozékként szállított telefonkábel és kettős dugalj segítségével ez is megoldható.

Ez esetben a beérkező telefonhívás aktiválja az órát, így Ön időben felkelhet és nem marad le semmilyen fontos teendőjéről sem. A Bellman ébresztőóra a közösítő kábel segítségével a Bellman&Symfon 868 rendszerhez is csatlakoztatható.

Hallókészülékek

Ha valaki halláscsökkenést tapasztal, először is mindenképpen szükséges fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulnia.

Hallókészüléket szakorvosi vizsgálat, hallásvizsgálat alapján és audiológus szakorvos javaslata alapján lehet felírni.

A hallásvizsgálat után az audiológus a hallássérültnek személyre szabott megoldást javasol.

A hallókészülék típusának kiválasztása szempontjából adott személynél a hallásromlás típusát, mértékét, a fül szerkezetét, hallójárat nagyságát és a fül egyéb sajátosságait veszik figyelembe.

További tényezőként a hallássérült személy életmódját, igényeit, anyagi lehetőségeit is figyelembe veszik a kiválasztásnál.

 

Új hallókészülék vásárlása esetén az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

A hallókészülékben mindenképpen legyen T-Coil, hogy indukciós hurokkal ellátott helyiségben az indukciós hurok jeleinek vétele a készülékkel lehetővé váljon (sok hallássérültek számára akadálymentesített helyiségben van indukciós hurok).

Érdemes audiológustól megkérdezni, hogy a hallókészülék által támogatott automatikus funkciók kikapcsolhatóak -e, vagy sem (ha esetleg bizonyos automatikus funkciók a későbbiekben zavaróak lennének).

Jó, ha van iránymikrofon a hallókészülékben.

Olyan készüléket érdemes választani, amely széles sávú dinamikai kompressziós paraméterekkel rendelkezik, hogy a lágy hangok hangosabbak legyenek, de a túl hangosak ne legyenek bántóak.

Adott készülékbe hány programot lehet betáplálni, ez is egy nagyon fontos szempont.

Az adott hallókészülékhez kapható elemek árára is érdemes megvétel előtt rákérdezni (különböző méretű elemek vannak, így áruk is eltérő lehet).

Érdemes rákérdezni a készülékhez kapható kiegészítő termékek áraira is, amelyek tekintetében szintén gyártónként nagy eltérések mutatkoznak.

Ilyen kiegészítők lehetnek a vezetéknélküli megoldások, amelyek a Tv – rádió hangját közvetlenül a hallókészülékbe sugározzák, vagy például vezetéknélküli mikrofon.

Mostanában kezdenek elterjedni a mobiltelefonnal együttműködő hallókészülékek is, erre is érdemes lehet rákérdezni.

 

A halláscsökkenés mértékének megfelelő csoportosításban, kategóriákba vannak osztva a hallókészülékek.

A támogatott lista az alábbi kategóriákba csoportosítja a készülékeket:

Kis-közepes halláscsökkenésre felírható hallókészülékek alábbi halláscsökkenésre adhatóak:

Indikáció: Dokumentált halláscsökkenés javítására, amennyiben a hallásvesztés 500, 1000 és 2000 Hz-n mért átlaga a 20 dB-t meghaladja.

Nagyfokútól súlyos halláscsökkenés:

Indikáció: Dokumentált halláscsökkenés javítására, amennyiben a hallásvesztés 500, 1000 és 2000 Hz-n mért átlaga az 50 dB-t meghaladja.

Hallásmaradvány:

Indikáció: Dokumentált halláscsökkenés javítására, amennyiben a hallásvesztés 500, 1000 és 2000 Hz-n mért átlaga a 90 dB-t meghaladja.

 

A támogatással felírt készüléknek (vagy készülékeknek) kihordási ideje van, amely jelenlegi jogszabály szerint 72 hónap, azaz 6 év.

6 évente vásárolhatunk OEP támogatásra új készüléket. Ez az időtartam két készülékre vonatkozik.

A támogatás mértéke jelenleg készülékenként a fizetendő ár 70 %-a.

Ha valaki egyetlen készüléket vásárol támogatásra valamelyik fülére, majd a kihordási időtartam alatt szüksége lesz egy újabbra is másik fül hallásromlása miatt, támogatásra megvásárolhatja.

 

Kihordási idő alól azok az esetek képeznek kivételt, amikor valakinek olyan mértékben romlik a hallása, hogy a meglévő készülék beállításával az már semmilyen módon nem korrigálható.

Ilyen esetben igényelhet új hallókészüléket.

Kihordási időn belül egy alkalommal, méltányosságból készülék elvesztése esetére igényelni lehet újat.

Az OEP információs oldalán elérhető az

Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK):

http://sejk.oep.hu/

Csoportosítva vannak a támogatott hallókészülékek típusuk szerint, valamint a hallásromlás mértéke szerint is.

Megtekinthető a készülékek teljes (támogatás nélküli) ára, a támogatás mértéke és a hallássérült által fizetendő összeg is.

Olyan hallásközpontban javasolt hallókészüléket vásárolni, ahol a hallássérült maximálisan meg van elégedve a szolgáltatásokkal. Az OEP információs oldalán olvasható áraktól eltérni nem lehet, minden hallásközpontban ugyanazt az összeget kell fizetni.

Fontos tehát, hogy a hallássérült meg legyen elégedve a számára nyújtott szolgáltatással, mert a hallókészülék audiológus által történő beállítása olykor hosszú és időigényes folyamat.

A szolgáltatások szempontjából pedig sajnos jelentős színvonalbeli eltérések tapasztalhatóak.

A hallókészülékre felírás előtt kipróbálási időszak vonatkozik, amely a törvény értelmében 15 nap.

A kihordási időn belül rendeltetésszerű használat során meghibásodott hallókészülékek a gyártó által vállalt jótállási idő után TB-támogatással javíttathatóak.

A támogatásra történő javításhoz orvosi vény szükséges.

Egy hallókészülék kihordási idején belül javításra maximum a készülék TB-támogatása alapjául a készülék kiadása idején alkalmazandó bruttó ár 130 %-ának megfelelő TB-támogatás fordítható.

Forrás:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700014.eum

http://sejk.oep.hu/content.php?s=catalog&portallang=hun

Fontos infó levélből tőle: Kedves Ági!

Nem lehet hivatkozást kimásolni a böngészőből, amely az összes hallókészülékre mutat, maximum kategóriánként – és a kategóriákban lévő összes csoportra külön-külön hivatkozás kellene és ez nagyon sok lenne.

Nem tudtam kideríteni, hogy a közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezőkre mi vonatkozik, csak szóbeli elmondás alapján tudom, hogy elvileg az első 4 csoportból (I., II., III. és IV.) elvileg térítésmentesen választhat, aki rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal.

  1. csoportból pedig (állítólag) csak akkor, ha közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik, kiskorú, vagy nagykorú, de oktatási intézményben tanul.

Jogszabályi hátteret nem találom, a hivatkozott rendkívül hosszú törvényben sem, nekem soronként kell olvasnom a szöveget, így nagyon nehéz.

Üdvözlettel: Csaba